Wednesday, September 29, 2010

SESUMPAH TAK DITERIMA DI PILAH

KHABAR nya telah dua kali bekas ketua AMK Enjam datang ke Pilah , kali pertama dulu ditempat Yahya Fulus dan kali ini di Air Mawang pula .

Khabarnya juga , kehadiran dikalangan pemuda umngok memang baik , berduyun-duyun mereka kesana dengan baju putih , koyok benar lah tu , maklumlah , gaya bakal permimpin tapi setakat koyok macam tu aje lah .

Orang Air Mawang tak keluar pun , kalau ada pun , adalah sekelompok dua , kerana cerita pemimpin sesumpah tu serupa aje setiap kali berucap macam cerita hindustan .

Pertama , sejarah dia , kedua perjuangannya , kehebatannya , kepandaiannya , kemudian cerita buruk bekas majikannya dan akhirnya minta orang percaya apa yang dikatakannya .

Macam lah mulut si sesumpah ini mulut nabi , segala yang keluar terus jadi hadis tapi nabi tidak pernah menghadiskan ucapannya , ada riwayatnya dikalangan sahabat-sahabat nabi tetapi ini tidak , sendiri masuk bakul , sendiri angkat , bayangkanlah .

Anan gembira sangat kerana ramai dikalangan ajk yang berbaju putih hadir tetapi menurut sebahagiannya , kehadiran ini sempena jamuan hari raya , macam nak makan kueh raya lah .

Sejauh mana ia berkesan , tidak tahu lah tetapi rata-rata pengundi di Pilah jikaa di sebut nama tu , terus aje tekak mereka loya , macam perempuan mengandung teringatkan sesuatu .

Kalau macam tu , apa perlu nya tokoh ini dibawa ke Pilah , takut bukan nak menyokong untuk menambahkan kekuatan tetapi sebaliknya sokong bawak rebah .

Kantoi Anan nanti sejak gelaran pemuda tak berteloi muncul di Pilah , sejak tu , pemuda macam wujud tak wujud aje .

Anan kena peratikan along anak brother dan iddin , yang semakin ghairah nak naik junjung , takut dengan pucuk-pucuk sekali disapunya .

Semuanya tu anak didik , ada mentornya dan anan hanya bermentor kan Mail , sedanagkan Mail pun tengah gayat sekarang ini bila ada yang berkata dia bercita-cita nak jadi MB .

Siapa yang ada hasrat macam tu , biasanya politik kepimpinan umngok negeri akan sembelih tak kira kawan atau lawan .

Jangan jadi macam ayam salai yang bersepah-sepah sepanjang jalan KP ke seremban  , laku dan mahal harganya salepas di salai , sebelum tu macam ayam daging biasa aje .


PP - ayam yang disalai tu cuma di dibakar buang bulu aje , tertipu orang Pilah .

2 comments:

Anonymous said...

pp,anan patut bawak penceramah kek batang pilah.kerana banyak culai2 dio disitu pkr.


klo pay lah

Anonymous said...

apo pulak anan tak donga nasihat alang kocer,ayo bogek boto.skarang sapo susah.jangan asyik doga cakap kamat yo.atau cikgu muis.atau (cikgu) majid . esok kok golo.atau gilo.den cemat kang.alang koca