Tuesday, June 12, 2012

TAK CAYA KAN , KAN , KAN ....

LU orang baca ini dulu , nanti baru gua komen .

Apa macam bro ... ?

Bekas ADUN Umno: Rakyat NS tidak mahu Mohamad

Muda Mohd. Noor | June 12, 2012
Sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Tazak.
REMBAU: Negeri Sembilan dalam bahaya jika BN masih mengekalkan Datuk Seri Mohamad Hasan bertanding dalam pilihan raya umum 13.
“Rakyat Negeri Sembilan mengatakan mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding sekali lagi.
“Mereka kata,jika Mohamad bertanding, mereka tdak akan undi BN,” kata bekas ADUN BN Chembong, Datuk Mohamd Rais Zainuddin.
Menurutnya, sekumpulan ahli veteran Umno Negeri Sembilan telah mengetengahkan perkara ini ke pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Tazak.
Katanya, rakyat tidak gembira dengan Mohamad dan meminta beliau tidak bertanding mana-mana kerusi DUN di Negeri Sembilan.
“Mereka kata, mereka tidak gembira dengan keluarga Mohamad. Ini pandangan rakyat, saya cuma memberitahu.
“Jika Najib mengutamakan rakyat, beliau harus melihat dan mempertimbangkan perkara ini dengan serius, ” kata Mohamad Rais yang juga bekas AJK Umno Rembau.
Katanya, rakyat yang sayangkan BN dan Umno bimbang Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan pembangkang jika Mohamad terus bertanding dalam PRU 13.
Sementara itu, seorang AJK Umno Rembau memberitahu,  penyokong bekas Menteri Besar Tan Sri Isa Samad yang tidak gembira dengan Mohamad.
“Mereka tidak mahu Menteri Besar sekarang bertanding lagi di DUN Rantau,” kata  Mohd Fauzi Othman.
‘Orang Isa tidak suka Mohamad’
Mohamad bekas tokoh korporat menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selepas PRU 12. Beliau juga merupakan Ketua Umno Rembau.
Kata Mohd Fauzi, orang Isa masih belum puas dengan Pengerusi Felda itu yang telah menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan selama 21 tahun itu.
“Orang Isa tidak suka kepada Mohamad, mungkin mereka sudah tidak dapat apa yang mereka dapat semasa Isa menjadi Menteri Besar.
“Tapi apa yang Isa buat selama menjadi Menteri Besar? Sepatutnya Negeri Sembilan sudah jadi seperti Melaka jika ditadbir secara korporat.
“Ini yang mahu dibuat oleh Mohamad iaitu membangunkan Negeri Sembilan secara korporat.
“Cara ini (korporat)  mungkin menyebabkan orang tidak suka kepada Mohamad tetapi ia sesuai untuk pembangunan Negeri Sembilan,” katanya lagi.
Menurut Mohd Fauzi, bagaimanapun beliau tidak mendengar bahawa  Mohamad akan bertanding di Parlimen atau DUN lain dalam PRU 13.
Katanya, Mohamad akan kekal di DUN Rantau dan pengundi serta boleh menerima pemerintahannya secara korporat yang sesuai dengan perkembangan semasa Negeri Sembilan yang berkembang pesat.
“Tanya rakyat Negeri Sembilan, apa beza Menteri Besar Negeri Sembilan sekarang dengan Menteri Besar sebelum-sebelum ini?” katanya lagi.
Mohd Fauzi yakin Mohamad akan kekal bertanding di DUN Rantau kerana beliau merupakan anak jadi kawasan tersebut.
Mohamad disebut-sebut akan bertanding di DUN Paroi yang kini diwakili Pesuruhjaya PAS negeri, Mohamad Taufek Abdul Ghani dalam PRU 13.

2 comments:

Anonymous said...

cubo ketongahkan MB Negeri Sembilan ni orang mudo umur 35-45, seorang profesional, family tiado kaitan dengan UMNO sebelum ini, ado harto dari sumber carian & mempunyai kahlak serta sahsiah diri yang tinggi.

Anonymous said...

N9 ada satu kelebihan & kekurangan didalam memperkasakan hak istimewa orang2 Melayu iaitu Tanah Adat.

Jika seperti diwar2kan Pakatan Rakyat bila memerintah akan menghapuskan hak istimewa orang2 Melayu MELALUI PEMBERIAN TANAH seperti di Perak dengan pemberian status tanah selama 999 tahun kepada bukan Melayu, maka adakah di N9 juga akan berlaku keadaan sebgini?

Tanah Adat sering dijadikan alasan untuk merencatkan pembangunan terutama di Kuala Pilah walhal didalam masa yang sama tanah adat setiap tahun tetap ada diambil dan ditukar syarat atas nama pembangunan.

Yang menyedihkan lagi membimbangkan, tanya MB dulu TS Isa @ MB sekarang Tok Mat, realitinya berapa peratus tanah2 yang telah ditukar syarat digantikan semula sama dengan keadaan tanah-tanah rezab melayu yang ditukar syarat tetapi tidak diganti balik!!!

Harapakan UMNO pun x berguno samo yo peloso macam DAP!!! DAP kononya utk semou dlm maso yg samo totap anak beranak berkuoso, UMNO pun samo yo. UMNO sekarang ni ghoma aka an org Melayu, canang macam2, nasib orang Melayu x do istimewo eh lagi macam maso baru Merdeka.

Apo orang Melayu dapek semuo cino koling dapek, x payah cino koling ni undi BN, cakap Melayu pun tak ghoti, tapi samo yo istimewo eih.