Saturday, June 9, 2012

KENAPA ISA , BUKAN MAT ASAN ?


MUSTAHIL .

ITU desas desus yang PP dengar bila ada berita yang isa bakal dilantik menjadi pengarah ubn masa pru ke 13 nanti , bagi gulongan ini , yang patut menjadi pengarah ialah mat asan kerana mat asan mb dan ketua perhubungan umngok negeri .

Jika benar , maknanya mat asan turun taraf dan itu tidak akan berlaku kerana mat asan tokoh korporat dan dsn senang dengan beliau .

Kalau di bandingkan bagaimana rapatnya isa dengan najib dan mat asan dengan najib , mana satu yang menjadi pilihan najib untuk duduk di kerusi yang prestij itu .

Sebenarnya tiada yang mustahil , mat asan menjadi pengarah pilihanraya pru ke 13 ubn ada perkara biasa tetapi jika isa dilantik kejawatan itu , juga perkara biasa .

Bukan tidak pernah terjadi ketua bahagian yang menjadi pengarah di peringkat bahagian dan menghantarkan senarai calon tidak terpilih sebagai calon , macam yang berlaku kepada abu zahar dua penggal yang lalu .

Masa itu abu zahar ketua bahagian Kopilah tetapi tidak dicalonkan dan disebabkan itu zahar gagal mempertahankan jawatan ketuanya pada pemilihan salepas pru .

Lagi satu , asan kepiting sekarang ini menjadi pengerusi bn Kopilah maknanya beliau adalah pengarah pilihanraya bn yang ke 13 nanti biar pun beliau cuma timbalan ketua dibawah mail tetapi semasa pru kedudukannya lebih tinggi dari mail .

Ketua bahagian gagah dalam kelompok beliau aaje tetapi pengerusi bn gagah dikalangan semua anggota dan parti yang menganggotai bn , jadi dalam soal ini asan kepiting lebih hebat dari mail .

Jika perkara sama boleh berlaku di Kopilah , masakan ianya tidak boleh berlaku di peringkat negeri , jadi mana mustahilnya kedudukan itu , terpulang kek najib , kalau najib mahu jadilah termasuk memadamkan nama mail dari senarai calon .

Apa benarlah pentingnya mail pada najib berbandingan isa dengan mat asan , lagi pun kedudukan isa dikalangan anggota umngok lebih power dari mat asan sendiri .

Isa mendapat sokongan padu dari bahagian PD , Jempol , Tampin dan Seremban manakala mat asan cuma dari Rembau dan Rasah .

Kopilah pulak dah tak rapat lagi dengan mat asan sedangkan Jelebu pulak , mana boleh duduk dibawah kepimpinan mat asan mahu pun isa .

Jika ianya benar berlaku dan mail serta kuncunya tidak terpilih  sebagai calon , senangnya hati orang Kopilah kerana dah lama memendam rasa duduk dibawah kepimpinan yang mengutamakan kroni .

Seronoknya menengok dell terkulat-kulat mengejar projek , ayiem dan haji muslim serta beberapa lagi kontraktor yang beraja dimata bersultan dihati mengangis tak berlagu .

Sekurang-kurangnya yahya fulus akan di tendang dari pejabat umngok Kopilah yang dah jadi macam pejabat sendiri itu .PP - soalnya mat asan ke , isa ke atau asan kepiting ke , boleh menang ke ?

7 comments:

Anonymous said...

Bro

Kalaulah camtu bacaan PP ...apo nak jadi ngan Ghapar Rashid nanti ..budak sial ni kito bokalkan dio ngan bajo dan cangkul balik la ...suruh dio mohon jadi tukang kobun balik ...

Anonymous said...

Kalau dianalisa dengan teliti, Deka menepati konteks calon Popular dan Calon Boleh Menang.

Penduduk asal Pilah & masyarakat yang bercampur mesti kenal Deka di Pilah.

Pengerusi Kira-kira UMNO Bahagian yg cukup rajin poi kenduri kendaro & ke kubur bilo ado kematian.

Suko buek hal sendiri, x do bantai2 orang walau dio x suko orang tu. Matured.

Deka ni cukup ramah & suka bergurau.

Kalau digilap & diperbaiki dari segi personalati & akademik, Deka jauh lebih layak menjadi calon di DUN Pilah berbanding namo2 seperti Anan, Eddin, Pak Bong, Kamel, Tok Mui, Tok Yati, Tajudin UDA @ Kushiah!

Anonymous said...

PP - gambar ghapar bokeh tukang kobun tali barut mail & anan aka Timbalan Pengorusi Totap UMNO Bahagian KP x do ko?

Anonymous said...

Salam,

Kok siapo yang di calunkan, baik anan,mail,samad dll. tak kan samo dengan dr ramli, ADUN Seri Menanti dulu. Orang nya sederhana, rendah diri dan tawaduk. Pemimpin yang ado hari ni, semuanya peluto'. Tahu nak rembat jo!

Anonymous said...

Esei setuju dgn pandangan kek ateh.

Pemimpin UMNO Bahagian KP zaman 70 & 80 an berkualiti tinggi, berjiwa besar & tahu meletakkan kepentingan rakyat melebihi kepentingan peribadi.

Sejak zaman TS Zahar jadi Ketuo Bahagian, Bahagian KP semakin mengocot x bertolo.

Tiado lagi jaguh politik dihasilkan di Pilah. Pemimpin yang ado semuo rosak akhlak & berlagak pandai. Semuo ado skandal & isu tersendiri.

Ketuo Bahagian skrg Hj Mail hanyo berani bertanding jawatan Ketuo Bahagian Kuala Pilah, lobih dari itu? Elek! Orang macam ni ko yg nak dipertahankan???

Pokan Senaling x dapek dimajukan 3 penggal dah jadi Wakil Rakyat, orang macam ni ado hati nak jadi MB!!! KOK NAK LINGKUP SOMBAN AMBIKLAH HJ MAIL JADI MB.

ADUN Pilah satu2nyo Ketuo Pemudo Bahagian berstatus wakil rakyat dalam N9, tapi mano kedudukan di Peringkat Negeri? Sekadar boleh jadi Naib? YB Samad dulu x jadi YB pun boleh jadi Naib Ketuo Pemudo Negeri. YB Nan x berani bertanding dalam EXCO Pemudo UMNO Malaysia. Usahkan x berani, nak menyokong mano 1 Ketu Pemudo UMNO Malaysia pun x berani nak umum, semuo nak play safe.

Mano orang kona Hj. Mail & YB Anan kek pusat??? x laku duo namo ni kek ateh. Poi la tanyo rato2 MKT kona x Hj. Mail ni sapo?

Hasan Malek pulak manjang nak untung kek dio. Kedokut eih ya rabbi. Cakap bosa manjang jual namo PM & Rosmah Mansur. Kalau boto kamcing mo PM, bawak lah peruntukan setahun 200-300 juta kek pilah ni ha. kalo 4 thn jadi timbalan menteri KKLW sepatut eih dah lobih 1 bilion nilai projek di bawak ke Pilah. Pemimpin macam ni baru lah elok kito pertahankan. Rakyat raso nikmat eih. Bukan setakat nak bosa an dio jo manjang.

Nak jadi Pengerusi BN Parlimen, lawan Ketuo Bahagian x berani, apo kejadah eih pemimpin pengocot macam ni, asyik harap orang keliling petahan an dio manjang. Sudah eih orang keliling mulo cabut 1org2.

Apo pun, sebaik-baik eih, tukarkan kesemuo YB2 yang ado kek Pilah ni. Bori peluong dari generasi baru menghiasi landskap politik Pilah ni.

Setakat apo yang ado kek Pilah ni, orang ado PMR pun boleh buek, x do susah eih, poi ziarah org meninggal, orang kenduri, buek sukaneka, buek futsal, poi masjid jemaah, ni semuo kojo budak masuk tadika boleh buek.

Mano eih pemimpin UMNO Pilah yang boleh ulas isu nasional @ tempatan dalam Buletin Utama setiap malam, keluar muko dopan Utusan?

Kenapo ado Ketuo Bahagian lain yang boleh masuk tv @ surat khabar utama selalu??? sedangkan orang ni x do pun berstatus wakil rakyat?

Ni level pemimpin UMNO Pilah masuk Sinar, kalau Utusan ruangan Negeri, tu pun kok 1 bulan sekali dapek masuk.

Polak dgn ragam Pemimpin UMNO Bahagian Kuala Pilah ni. 13 undi dari family sei untuk Pakatan Rakyat kalo Anan bertanding di Senaling & Hasan Malek koka yo lai di Parlimen.

Anonymous said...

kalau asan malek la yang naik lagi abih la kopilah..semuo pengikut eh gilo kuaso..klu kroni asan malik naik jd calon ramai2 rkyat pilah sokong pkr

peringatan untuk calon yang da tuo ni boronti la jd calon kek kopilah ramai yang mudo2 laie boleh naik hurrm hampeh

Anonymous said...

Deka ni antaro mastermind politik Pilah. Dio bijak merencanakan pergerakan serta pemikiran rakan-rakan sealiran dalam kumpulan politik eih.

Dio korap kelihatan dari pagi-malam kek pokan pilah.Manelah tau kali ini bintang deka borsinar, lokek pulak jadi calon kek Pilah.

Dio pun monang bertanding no. 1 PKK UMNO Bahagian, ado sokongan akar umbi, ado pengalaman berkhidmat dgn wakil rakyat.

Wajar deka dibori peluang jadi calon di DUN Pilah.

Takdo sobab deka akan kalah sobab dio x banyak hal, x do isu bosar & semuo group mesti redho kalo dio yang tercalon, xdo yang nak marah @ sabotaj.

Nak koba dio orang tok mail pun tak, orang tok hasan pun tak, orang kamel pun tak, orang yati pun tak, kk pun tak apotah lai orang samad. dio mesra mo semuo. semuo boleh masuk.