Wednesday, August 3, 2011

SIAKAP SENOHONG , GELAMA IKAN DURI ....

BIDALAN diatas jika diteruskan akan berbunyi , mula-mula berbohong , lama-lama mencuri .

Sekarang , bohong bukan lagi menjadi perkara haram atau makruh atau sekurang-kurangnya sunat tetapi telah jatuh WAJIB .

Apa sahaja yang keluar dari kerongkong , jika boleh berbohong akan berbohong .

Dan bila dah terbukti , yang dicakapkan itu bohong , maka di tambah dengan bohong lagi bagi menutupi bohong yang telah dilakukannya .

Dah jadi budaya , dah jadi adat dan tidak boleh dibetulkan lagi , dah madal .

Rakyat bukan sahaja tak boleh percaya , malahan kalau percaya , rakyat pulak sama-sama bohong , bohong bagi mengakui yang bohong itu betul .

Kelaku umngok memang tidak boleh di reform lagi , yang boleh kuburkan saja dan cara terbaik ialah melalui pilihanraya tetapi pilihanraya pun tak berapa bersih .

Dulu pemimpin umngok bilang akan bagi stadium , kemudian tak bagi dan sekarang kata bagi balik tetapi mereka tak setuju , lepas tu minta rakyat berjimat cermat , tetapi sendiri bohong dan berbelanja sakan .

Bohong ini sama macam bohongnya ami slebet apabila minta undi untuk jadi ajk bahagian , kemudian bila orang dah percaya , kena pedaya pulak dan lepas tu mula buat cerita yang bukan-bukan , kalau dah umngok borek , pemimpinnya rintik lah .

Kerjanya tak lain menede kat pejabat MB minta projek , tanah dan balak macam am dan muhi , bila dapat terus hilang , bukannya nak bersedekah , nak tambah bini adalah .

Am , menantu seciput dihina macam lah dia tu tak ada maruah tapi sekarang bekas menantu tu dah kahwin dan tahun lepas baru tunaikan haji , dapat berkat apabila bebas dari pe garuh am .

Asan pulak , sekarang tengah longgokan pengaruh kat along , along kehulu kehilir salepas mail barliar meninggal , macam orang tak nampak , minta sikit peruntukan untuk buat aktibiti yang tidak panggil dia , lansung tak bagi .

Opp  bulan puasa , PP sudahkan lah .


PP - tersasul pulak

2 comments:

Anonymous said...

App yang pp koba tu boto

Anonymous said...

Hasan Kepiting muko yo baik... tapi hati kotor..... Mano Roti Buek Kojo.. Arapkan org yo... Lamo boto tk dgr khabar ya sarkes.... marin dio ngan arwah ni yg betahan menogakkan hasan kepiting... naik yo hasan, semuo dibuang ee.... gilo kuaso punyo hasan